Д-р Зигхард от Wiener Privatklinik говори за „рак на черния дроб“

  1. Можете ли да обясните как се развива ракът на черния дроб?

Ракът на черния дроб най-често се развива от хронични заболявания, предимно свързани с прекомерната консумация на алкохол, както и от различни форми на хепатит ( B или C). Тези фактори могат да доведат до хронични проблеми с черния дроб. В последно време се наблюдава нарастване на една особено важна причина, наречена „омазнен черен дроб“. Ако този „омазнен черен дроб“ е свързан с възпаление, става въпрос за NASH (неалкохолен стеатохепатит). През годините интересът към NASH беше недостатъчен, но в последно време, когато затлъстяването стана сериозен проблем сред населението, се активира интересът към причините и последиците от заболяването.

В САЩ, където проблемът със затлъстяването е широко разпространен, NASH вече е един от основните виновници, поради които се нагла извършването на трансплантация на черен дроб. Нездравословният начин на живот допринася за нарастването на стеатозата сред хората, поради явното затлъстяване. Има и по-редки случаи, включващи генетични, автоимунни и други специфични фактори, които могат да предизвикат стеатоза, и следователно, да допринесат за развитие на рак на черния дроб.

  1. Как може да се предотврати развитието на това заболяване?

Най-важната стъпка за превенция на заболяването са редовните медицински прегледи, за да се открият аномалии в нивата на ензимите и да предупредят за възможни проблеми. От решаващо значение е да вземем предвид съветите на лекарите и, при необходимост, да направим промени в своя начин на живот. Например, умерената консумация на алкохол може да изиграе ключова роля. Въпреки това, мнозина пренебрегват сериозността на потенциалните рискове, казвайки неща като: „Знам, че пия много алкохол, но не е голям проблем“ или „Разбирам, че съм малко по-пълен, но не виждам проблем.“ Важно е да осъзнаем, че игнорирането на повишените нива на ензимите на черния дроб може да доведе до сериозни проблеми като хронична стеатоза, цироза и други.

  1. Можете ли да обясните какво отражение има върху организма непрекомерната консумация на алкохол?

Разбира се, това е интересен въпрос. Нещо, което засяга жените по-специално, е, че допустимата доза за тях е значително по-ниска от тази за мъжете. В нашия организъм има две ензимни системи, които участват в обработката на алкохола. Единият ензим произвежда токсичен метаболит (мравчена киселина), който се метаболизира от втората ензимна система. Количеството токсичен метаболит, което се натрупва в черния дроб, зависи предимно от ефективността на втория ензим. Неговият потенциал е относителен, поради което има хора, които могат да консумират големи количества алкохол години наред, без да срещнат проблеми с черния дроб, докато други, които пият по-малки количества, все пак са подложени на риска от заболявания.

рак на черния дроб

  1. Какви са разумните дневни граници в употребата на алкохол и как трябва да се разпределят те през седмицата?

За поддържане на здравословен начин на живот, разумната граница за консумация на алкохол на ден за мъж, без съпътстващи го заболявания, е около 40 милилитра, което съответства на около две бири. За жените този лимит е по-нисък, около 20 милилитра на ден, тоест консумация само на една бира. При разпределянето на дневния прием на алкохол, е добре той да се консумира наведнъж през уикенда, вместо всяка вечер. Почивките след употребата на алкохол са полезни.

Също така бих препоръчал приема на кафе. Според последните проучвания на Европейската асоциация за изследвания на черния дроб (EASL) относно превенцията на рак на черния дроб се подчертава, че честата консумация на кафе се смята за ефективна превантивна мярка срещу развитие на заболяването. Обширни изследвания показват, че хората, които пият по 3 до 4 чаши кафе дневно, значително намаляват риска от рак на черния дроб, в сравнение с тези, които не консумират напитката. Този извод е подкрепен от няколко сериозни изследвания, което прави приема на кафе препоръчителен.

  1. Каква е причината и има ли разлика дали ще се консумира нормално или безкофеиново кафе?

Към момента все още няма съвсем ясен отговор, защо точно кафето. Аз лично смятам, че в него се съдържат около две хиляди субстанции, като тук не говорим само за кофеина, именно защото същата превенция може да се постигне и с безкофеиновото кафе. За съжаление, точната съставка на кафето, която подпомага превенцията срещу рак на черния дроб, остава неясна, но ефективността му е налице. Впечатляващо е, че при подобни условия пациентът, който консумира кафе, намалява рисковете от развитие на заболяването с повече от 50%.

  1. Какво ще кажете за влиянието на храната върху черния дроб?

Когато става въпрос за превенция на рак на черния дроб, препоръчителната храна за консумация е средиземноморската. Това включва риба, бяло месо, зехтин, маслини, много зеленчуци, вместо консумация на червено месо. Ядките са полезни за организма, най-вече за черния дроб, а контролът върху теглото също играе важна роля. Наднорменото тегло и затлъстяването са съпътстващи фактори, които увеличават риска от рак на черния дроб.

  1. Ако човек се бори с наднормено тегло и стеатоза, какви са основните стъпки, които трябва да предприеме?

Необходимо е да намали своето телесно тегло, между 7 до 10%, което може значително да подобри състоянието му.

  1. Какво е Вашето мнение относно детоксикацията и приема на хранителни добавки?

Ако става въпрос за прекратяването на приема на алкохолни напитки, то тогава, да, със сигурност вярвам в детоксикацията. В противен случай има няколко терапии, за заболявания на черния дроб, но според цялата информация, с която разполагам, нито една от тях не е научно доказана, и следователно не мога да потвърдя ползите от тях.

Хранителните добавки, не биха оказали негативен ефект върху. Една от изследваните и научно потвърдени хранителни добавки е силимарин (бял трън, б. р.). Тази уникална съставка е предмет на многогодишни научни изследвания и е с доказан положителен ефект. Въпреки това, в медицината все още се работи върху оптималната формула, която да осигури максимално усвояване от организма. Въпреки че аз лично не съм го предписвал като лекарство, не виждам пречка да го препоръчам, особено ако пациентът се сблъсква с финансови трудности, които затрудняват достъпа до по-ефективни лекарства, които не са покрити от застраховката.

  1. Според проведените изследвания на територията на България, значителен брой хора, приблизително всеки трети, страда от „омазнен черен дроб“, поради лоши хранителни навици и консумация на алкохол. Какви мерки бихте предложили на своите пациенти?

Омазненият черен дроб често е следствие от метаболитен синдром. Моите препоръки съвпадат с тези на кардиолозите – намаляване на килограмите със 7-10%. Важно е не само да се промени режима на хранене, но и начинът на живот. Аз бих насърчил повече физическа активност и спорт. За по-добри резултати, би било полезно спортуването да се случва с треньор и под наблюдението на специалист. Не става въпрос само за изпълняване на упражнения, а за интегриране на физическата активност в ежедневния режим, като неотделима част от начина на живот, също както грижата за зъбната хигиена. Промяната в хранителните навици е също важна. Безалкохолните газирани напитки, например, представляват сериозен проблем и следва да бъдат избягвани.

  1. Как бихте сравнили вредата от газираните напитки с тази от алкохола?

Газираните напитки и алкохолът са еднакво вредни. Консумацията на четири големи бири и четири големи коли е едно и също, тъй като безалкохолните напитки често съдържат значително количество захар, което представлява сериозен риск. Освен това, употребата на енергийни напитки, особено от младите хора, с високо съдържание на захар и химически добавки, може да бъде изключително вредна. Важно е да образоваме хората относно вредите от всичко, което консумират.

  1. Какво е Вашето мнение относно косумацията на фрешове и смутита?

Те също са вредни, поради високото съдържание на фруктоза. От еволюционна гледна точка, тялото ни е адаптирано да запасява енергия за периоди на липса на храна. Когато пием фрешове и смутита, фруктозата се складира в черния дроб като резервна енергия. Проблемът възниква, когато консумираме големи количества. Когато консумирате смути в умерени количества, няма проблем. Но при консумацията на големи количества, може да възникнат нежелани последици.

Wiener Privatklinik

Wiener Privatklinik

Представяме ви: Wiener Privatklinik - най-голямата частна болница в Австрия, предоставяща на пациентите си първокласна медицинска грижа.
Онкология 2

Онкология

Онкология, това е клон на медицината, посветен на диагностиката, лечението и изследването на всички видове рак.

Оставете коментар

Последно преглеждани в
блога

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

  • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
  • Моля, въведете имейл
  • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
  • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
    Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
    Устойчивост на паролата
  • Въведете паролата си отново.
  • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония